nedjelja, 23. travnja 2017.

Da znate s kim imate posla – oblast, pravac i domet djelovanja TjŠ




„Trčim jer štrčim“ je online medij koji više od 3 godine aktivno promoviše trčanje, pokreće projekte na bh i regionalnom nivou, inicira saradnju između udruženja, klubova, regija, zemalja, zagovara što bolje uslove za razvoj profesionalnog i rekreativnog trčanja na svim nivoima. S obzirom da su sve ideje koje zastupam putem bloga odraz mojih ličnih uvjerenja i stremljenja, osjetila sam potrebu da okvirno definišem oblast, pravac, domet djelovanja kako mog ličnog tako i djelovanja medija koji zastupam.
Prvenstveno, cilj mi je da se što bolje razumijemo, da znate s kim imate posla ali i da smanjim prostor spekulisanja koji neki koriste kako bi jednodimenzionalno, uskogrudno, površno okarakterisali, osudili ili prikazali mene, inicijative koje pokrećem ili probleme trkačke zajednice koje artikulišem. 

Prvo malo điđi-miđi


Prije nego se upustim u ovaj ozbiljan zadatak, želim da definišem kontekst u kom djelujem i kakvim to ja sve vjetrenjačama odvažno prkosim. Ima jedan faktor koji značajno otežva posao čim god da se bavite u Bosni i Hercegovini a to je mentalitet sredine. Našem čovjeku teško da možeš biti prav šta god da radiš i koliko god ispravno da postupaš. Zamjeriće ti svašta:

Što si žensko. Da si muško, lakše bi te prihvatili.

Što si iz Hercegovine a ne iz Bosne, jer oni su druga priča.

Što si iz istočne Hercegovine, podozrivljivi su u zapadnom dijelu.

Što si hrišćanka ili muslimanka, ili ne daj bože ateista, oni su svima najsumnjiviji.

Što ti je babinog babe baba od neke prgave familije pa postoji mogućnost da si povukla na njih.

Što si u braku ili nisi ili što si razvedena ili se razvodiš a ako nisi ni jedno ni drugo, svezaće ti već nekog što će dati motiva da te ocrne.

Što si iskrena ili diplomata, ne valjaš kako god.

Što voliš sve jednako jer ti je komotno u sopstvenoj koži i svoja si na svome gdje god da si.

Što ne pripadaš nikome niti želiš ikoga katancima svezati da ti pripada.

Što si patriota ili što nemaš partiotskih osjećanja, nekome si vazda izdajica.

Što si u partiji ili što nisi u partiji.

Što si lijepa. Da si bar malo manje lijepa, lakše bi te svarili.

Što si inovativna jer bi sve bilo ljepše da su oni smislili i uveli neku modu a ne ti.

Što te ne mogu svrstati u tor, kalup, obrazac. Ne možeš baš od svega da štrčiš!

Što si brza jer šta ti imaš biti još i brza.

Što si spora, jer ti da išta valjaš na stazi ne bi toliko mlatila na blogu.

Što sarađuješ sa svima za koje misliš da vrijede bez obzira na sve gore navedene filtere.


Medalja ima dvije strane


Kao osoba sam jako tolerantna. Volim različitosti, oplemenjuju me jer od njih učim i preuzimam sve ono što moja uža zajednica nije imala da mi ponudi. Članica sam planinarskog društva iz Srpske (!!!) i udruženja ultramaratonaca iz Federacije (???), organizatorica sam trke koja spaja dva grada, entiteta i mentaliteta (???!!!) tako da drugi put kad vas neko osokoli da upirete prstom u moj rad i jednodimenzionalno propitujete motive mog društvenog angažovanja, lojalnosti idejama jednakosti i zajedništva, stavite prst na čelo pa se zapitajte s koliko širine i razumjevanja ste prišli problemu kojim se bavim. 




Jer dvije su strane medalje pa ako nisam u fokus stavila tu na kojoj je vama dopadljiva, lijepo uglačana, raskošna, reljefna površina već pozadinu na koju niko ne obraća pažnju, na kojoj je sitna gravura jedva čitljivog datuma trke a možda ni to, ne znači da se ne trebamo baviti i njome.


Kao podsjetnik, objavljujem okvir djelovanja bloga Trčim jer štrčim pa kad ustanovite da sam nešto od sadržaja prekršila, slobodno se pozovite i opomenite me. Trenutno, TjŠ nije registrovano udruženje ali ako ga ikad formalizujem kao takvo, ovo će biti okvir koji će definisati oblast, pravac, domet njegovog djelovanja.

OBLAST I DOMET DJELOVANJA

TjŠ je online medij koji prioritetno zagovara promociju i razvoj profesionalnog i amaterskog trčanja na svim nivoima. S obzirom da domet prevazilazi lokalni okvir, TjŠ, kao online platforma, pokreće i pomaže trkače, grupe, udruženja i inicijative bez obzira na teritorijalni domet njihovog djelovanja ukoliko za to postoji obostrano razumjevanje i ukoliko se podrazumjevane aktivnosti ne krše s pravnim ili etičkim normama.

UDRUŽIVANJE

TjŠ se neformalno i formalno udružuje sa svim relevantnim akterima koji na lokalnom, državnom, regionalnom ili međunarodnom nivou doprinose promociji trčanja i zdravih životnih stilova, kreiranju boljih uslova za trčanje, pristupu većeg broja vježbača i nevježbača sportskim sadržajima koji pomažu unapređenju kvaliteta njihovog života.

SARADNJA S INSTITUCIJAMA

TjŠ prema nadležnim institucijama i organizacijama artikuliše probleme koje aktivni pripadnici trkačke zajednice prepoznaju kao smetnju daljem razvoju profesionalnog i amaterskog trčanja te zagovara njihovo prevazilaženje i učestvuje u kreiranju kvalitetnih rješenja.

INSTITUCIONALNA RJEŠENJA

TjŠ koristi postojeće mehanizme i propise da podrži razvoj profesionalnog i amaterskog trčanja na lokalnom i višim nivoima te kroz saradnju s pojedincima, grupama, udruženjima i institucijama zagovara njihovu primjenu. Takođe, aktivno podržava i učestvuje u kreiranju novih mehanizama, zakonskih i podzakonskih akata, javnih politika i protokola, koji će osigurati da se što veći broj osoba svih starosnih grupa profesionalno i amaterski bavi trčanjem i ima pristup sadržajima koji će im kroz redovnu rekreaciju unaprijediti kvalitet života.

PROMOCIJA POZITIVNIH VRIJEDOSTI

TjŠ aktivno podržava i promoviše što bolje međusobno razumjevanje među trkačima, povezivanje i saradnju na svim nivoima te u fokus stavlja pojedince, grupe ili udruženja koji svojim društvenim angažovanjem i sportskim rezultatima daju primjer i kreiraju pozitivne promjene u svojoj i široj zajednici.

DRUŠTVENA ODGOVORNOST

TjŠ je društveno odgovorna online platforma koja redovno ili periodično pokreće ili podržava projekte koji aktualizuju probleme mladih, prikupljaju sredstva za pomoć mladima u stanju potrebe ili unaprjeđuju kvalitet obrazovanja mladih.

RAVNOPRAVNOST

TjŠ dosledno promoviše jednako pravo na sport i rekreaciju svih članova zajednice bez obzira na vjersku, nacionalnu, rasnu pripadnost, seksualnu orjentaciju, porjeklo, imovno stanje i društveni status. Takođe, s posebnom pažnjom promoviše veću zastupljenost žena u trkačkim grupama i klubovima, njihov značajniji angažman i ulogu u organizaciji trka kao i što masovnije učešće žena na trkama.

ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE

TjŠ je online platforma koja kontinuirano promoviše značaj očuvanja životne sredine, zaštite ugroženih vrsta i održivog razvoja kroz organizaciju aktivnosti na otvorenom.

Foto: Jacek Deneka, TjŠ

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar