nedjelja, 12. veljače 2017.

Počni da trčiš: izaberi klub, školu, trenera, prijatelja ili treniraj solo

Dragi (ne)vježbači, s obzirom da je ovo doba godine kada veliki broj vas razmišlja da počne trčati, ovim tekstom želim da vas podstaknem da to i učinite ali i da vam pomognem da se odlučite kako ćete trenirati. Da biste trenirali redovno, postepeno i pametno važno je da imate neku vrstu nadzora od strane stručnih osoba, iskusnijih trkača ili da imate osnovno predznanje o trčanju, treningu, prevenciji povreda. Dakle, postoji više mogućnosti a evo šta možete uraditi:



Učlanite se u atletski klub 

Atletski klubovi uglavnom usmjeravaju svoje kapacitete na rad s mladima ili profesionalnim takmičarima i gotovo se po pravilu ne bave obukom netrkača i razvojem rekreativnog trčanja. Međutim, ako u vašem mjestu postoji klub koji je programski okrenut razvoju rekreativnog trčanja onda je najsigurnija opcija učlaniti se i trenirati po programu koji kreira i vodi njegovo stručno i iskusno osoblje. Nedostataci: veća fokusiranost na profesionalne takmičare.




Upišite se u školu trčanja 

Odrasle osobe se upisuju u školu trčanja iz razloga jer im je potrebna podrška instruktora, nadzor tokom trenažnog procesa, dinamika organizovanog grupnog vježbanja ili jednostavno žele trenirati i upoznati osobe slične sebi. Škola trčanja podrazumjeva veću grupu, organizovane i vođenje treninge, definisane trkačke ciljeve, veću vidljivost u zajednici i jača duh zajedništva. Nedostaci: vaši ciljevi su prilagođeni grupi, nedovoljna posvećenost pojedincu. 

Trenirajte uz ličnog trenera 

Lični trener je osoba koja će na osnovu ulaznog testa sačiniti plan potpuno prilagođen vama i po potrebi ga adaptirati u zavisnosti od vaših postignuća, eventualnih povreda, putovanja i sl. To može biti iskusan i izvrstan trkač ili osoba koja ima akademsko znanje iz oblasti sporta i stručno se usavršavala i specijalizovala za trčanje. Lični trener najčešće prati vaš rad putem online komunikacije tako što vam šalje sedmični raspored treninga, vi njemu rezultate s treninga, odnosno izvještaj. Nedostatak: košta više, nedostaje direktan kontakt ako je komunikacija samo online. 




Trenirajte s prijateljem 

Uvijek ćete pronaći nekoga iz vašeg naselja ili grada ko se aktivno bavi trčanjem uz kog će biti lakše pokupiti osnove trčanja. Takođe, vaš prijatelj za trčanje može biti početnik poput vas s kojim ćete zajedno prolaziti sva iskušenja, bodriti jedno drugo. Vježbačima različitog kondicionog nivoa i pojedinačnih ciljeva koji su neuskladivi će biti teško izgraditi i održati odnos najboljih drugara na stazi prosto jer će svako pratiti svoj program i teško pronalaziti dodatne termine za podršku onom drugom. Upravo iz tog razloga, najbolji partneri su oni koji imaju približno isti nivo kondicije, spremaju se za istu trku ili dužinu u istom dijelu sezone, imaju približno isto projektovano vrijeme za završetak trke. Samo na taj način će najbolje motivisati i bodriti jedno drugo. Nedostaci: prilagođavanje drugom, manjak stručnog nadzora. 





Trenirajte solo 

Trčanje u grupi ili paru ne odgovara svim tipovima trkača, niti je najbolji izbor u svim životnim okolnostima. Ako su vam obaveze takve da nikad ne znate kada ćete biti slobodni za naredni trening ili jednostavno želite vrijeme treninga provesti u miru i sami, onda je bolje pronaći plan treninga na internetu i sami sebi biti trener. Nekim trkačima su solo treninzi navika i potreba jer ih doživljavaju kao jedino vrijeme kada se mogu posvetiti samo sebi. Trčanje je individualni sport pa je poželjno da izgradite sebe kao trkača koji je spreman za samostalne treninge i nastupe na trkama. Nedostaci: manjak stručnog nadzora. 




Da biste izabrali opciju koja vam najviše odgovara, prvo eliminišite one koje su vam nedostupne ili neprihvatljive. Svedite izbor na dvije ili tri, napravite sebi listu ZA i PROTIV a zatim izaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima.


Drugi faktori


Postoje i drugi faktori koji će uticati na odluku šta ćete od predloženog izabrati:

Tip ličnosti – da li volite društvo ili se bolje osjećate ako svoje zadatke izvršavate samostalno; 
Obaveze – koliko vam slobodnog vremena redovne obaveze ostavljaju i u kom dijelu dana ili sedmice;
Potrebe – da li vam treba grupa, instruktor/trener ili sve možete sami;
Prethodno iskustvo i znanje – da li ste nešto trenirali ranije ili ste već sve o trčanju pokupili s interneta;
Cilj – da li se želite samo redovno rekreirati ili imate cilj npr. istrčati polumaraton u nekom željenom vremenu;
Zdravstveno stanje – da li postoje smetnje zbog kojih vježbanje ne smije biti intenzivno ili obimno.


S TjŠ do cilja


Takođe, za sve vas koji ćete tek početi trenirati, nemate mogućnost učlaniti se u klub, školu trčanja ili biti dio neformalne grupe koja zajedno trenira, blog Trčim jer štrčim će u saradnji s Igorom Yovanovitchem, iskusnim trkačem i triatloncem, pripremiti jednostavne vodiče koji će osim osnovnih napomena o treninzima, ishrani i opremi sadržati i višesedmične ili višemjesečne rasporede treninga na osnovu kojih ćete moći samostalno trenirati za 5, 10, 21 i 42 kilometra. Sve što je potrebno je da na Facebooku „lajkujete“ stranicu Trčim jer štrčim i redovno pratite objave. Nakon što materijali budu objavljeni, moći ćete ih besplatno preuzeti i početi samostalno da vježbate. 






Neka vam ovo proljeće počne s dobrim odlukama i prvim pretrčanim kilometrima!


  Foto: Majda Balić za magazin Gracija, Rajko Čekić za TjŠ

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.






Nema komentara:

Objavi komentar