subota, 28. siječnja 2017.

Trčanje na drugi način (Another Way of Running)


Igor Yovanovitch, jedan od najbržih dugoprugaša u Sarajevu, je uz podršku bloga „Trčim jer štrčim“ i Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u četvrtak, 26.01.2017. godine, u zgradi fakulteta održao prezentaciju pod nazivom „Another Way of Running“. Događaju otvorenog tipa su prisustvovali zainteresovani vježbači koji žele unaprijediti svoju trkačku formu, saznati kako i na koji način se mogu spremati za dugoprugaške trke ali i oni koji žele početi trčati i spremati se za svoje prve trkačke poduhvate. 






„S obzirom da rekreativno trčanje postaje sve popularnije u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini, odlučio sam okupiti prijatelje trkače kako bih im prenio svoja iskustva i znanje koje sam stekao baveći se sportom preko dvadeset godina. 

Srećan sam što možemo sve više vježbača vidjeti na ulicama te što je sve više kvalitetnih trka u BiH, sportskih udruženja i klubova koji su usmjereni ka promociji rekreativnog trčanja. Svi ti ljudi vrijedno treniraju ali nažalost, često ne uspiju ostvariti svoj sportski potencijal jer jednostavno nisu ispoštovali neki od osnovnih principa trenažnog procesa ili neko od jednostavnih pravila koja se odnose na sam takmičarski nastup. 

Iz tog razloga, želim im prezentovati najefikasnije načine kako da treniraju i na šta posebno da obrate pažnju“, poručio je Yovanovitch, inicijator i organizator skupa.


U uvodnom dijelu prezentacije su obrađene teme kao što su oprema, ishrana, planiranje sezone, trkačke povrede te vrste treninga uz koje je dato objašnjenje kako vježbači koji treniraju individualno i bez trenera mogu da odrede vlastiti tempo za svaki od pojedinačnih treninga. 

Zainteresovanim koji žele trčati maraton ispod 4h, predstavljan je četveromjesečni ciklus priprema koji će im pomoći da postepeno uđu u formu i završe trku u željenom vremenu. 

Trenirajući za svoje nastupe i trenirajući druge, Igor je sakupio dosta zanimljivih anegdota iz kojih je generisao savjete koji će pomoći trkačima da ne prave uobičajene greške. Prezentaciju na engleskom možete preuzeti ovdje


Iza Igora su respektabilni rezultati koje je postigao takmičeći se na polumaratonskim, maratonskim, ultramaratonskim i Ironman trkama ali i veliki doprinos koji trkačkoj zajednici u BiH daje trenirajući preko 20 rekreativaca potpuno besplatno. Na poziv organizatora Mostarskog polumaratona, prezentaciju će održati i u Mostaru. Datum, mjesto i vrijeme će biti naknadno najavljeni.


Foto: Alvaro Gonzalez-Aller

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar