petak, 20. siječnja 2017.

Snažno je lijepo bez obzira na boju, oblik i godine


Ženske magazine sam prestala kupovati još prije 20 godina nakon što sam primjetila da je tad najtiražniji među njima već nakon par izdanja počeo objavljivati iste tekstove. 

U međuvremenu, koncept ženskog magazina je evoluirao u slikovnicu i katalog pa sad razloga za pretplatu na takva izdanja imam još manje. Jedino vrijeme kada mi ti beauty, odnosno ženski, odnosno lifestyle magazini padnu šaka, jeste dok čekam u frizerskom salonu da nijansa farbe za kosu nazvana „slatka brineta“ pokrije sijedima prošaran izrastak istovremeno ko zna kakvim otrovima nagrizajući tjeme brinete koja je nervozna jer mora sjediti na jednom mjestu najmanje sat-dva. 

Uglavnom pregledam fotografije, pročitam naslove, skeniram tekstove pa ako brzo oko mapira ključne riječi koje alarmiraju vijuge, ponekad što-šta i pročitam. 

Jedno od jesenjih izdanja nekog od tih magazina koje u nazivu po pravilu vrte riječi „žena“, „ljepota“, „stil“ i „zdravlje“ je objavio tekst koji sam pročitala do kraja a da ne bih prošištala od muke, odlučila sam da se prepustim zabavi koju su priredili magovi marketinga koji ženama diktiraju šta da nose, jedu, piju, šta je zdravo, kad da se seksaju, s kim i koliko  često, kad da se udaju, da l` da se razvedu, gdje da putuju, šta je must do, must have, must go(vno) ove godine!

Industrija ljepote, farmaceutska, modna, prehrambena i fitnes industrija stoje iza svakog objavljenog teksta u ovim izdanjima! 

Sad je "in" biti zdrav i voditi računa o ishrani, "in" je vježbati i redovno se rekreirati - svi pišu o tome!

Imperativ je oduprijeti se starenju pa eliksiri vječne mladosti samo što ne štrcaju u oči s mat kunsdruka! 

Bore, strije, staračke pjege, tanke usne, male sike, mlitave guze, mlohave nadlaktice, dlakave podlaktice, bibavi šlauf oko struka, sve je to davno i trajno protjerano s ovih stranica. 

Nemojte biti nezadovoljne sobom, volite sebe, uljepšajite se,  izbjelite zube, iskvarcajte kožu, kupujte naše skupe šejkove, nađite spas u našim steznicima koji će učiniti da vaša mlitava guza gordo prkosi plafonu, a bibavi šlauf ispuše - vrište reklame i sponzorisani tekstovi! 

Na stranicama su namirisani, veseli, sređeni, ispeglani, mladi modeli, zabava, vedre boje, zgodni mladići, ma  sve pršti od sreće dok te iste strane listaju manje srećne gospođe kako bi pobjegle od svojih neostvarenih života, revidirale spisak stvari koje su do sad trebale promjeniti kod sebe i da vide kako život zapravo treba da izgleda!




U takvoj atmosferi otkrih tekst od kog mi se „slatka brineta“ na glavi odvojila od tjemena! Ispod naslova, nešto tipa „Estetika teretane“, damama je fino objašnjeno kako trebaju i u teretani da izgledaju dotjerano, njegovano, namirisano, utegnuto, nasmijano, ispeglano. 

Preporučivali su maskaru za vježbanje, puder da pokrije ako se od vježbanja zarumene. Iskreno, uz sve preporuke, ne znam kako bi se i jedna žena po njima mogla na treningu uopšte oznojiti! 

Čitajući tekst sjetih se par scena iz teretane dok sam lipsavala na traci jer se nešto vani nije moglo zbog kijameta: mlade dame, sa slušalicama u ušima, vrtile su pedale na biciklu, radile na steperu ili orbitreku istovremeno prstima klizeći i vještačkim noktićima kuckajući po displeju pri čemu su im prsti brže letjeli preko displeja nego noge na spravama! 

To je to, diskretna i postojana šminka u teretani, gedžeti s aplikacijama i muzikom, oprema vrištećih boja iz najnovijih kolekcija i dinamika vježbanja ko na usporenom snimku!




Ne bih ja drage žene da vam savjetujem šta i kako trebate al ja kad idem u teretanu, idem da se otkinem, da prolijem znoj, stenjem na planku i naglašeno izdišem svaki put kad 12 kila teško rusko zvono zamahnem u jednoj ruci iznad glave! 

Da se razumijemo, uđem ja sa šminkom i na štiklama jer dolazim s posla al iz svlačionice izlazim spremna da dušu i maskaru ostavim na strunjači, traci ili biciklu! 




Mi žene postavljamo sebi ciljeve do kojih se ne stiže lako, želimo biti u svemu top, dobre kući, dobre na poslu, zabavne u društvu, lijepe u teretani! Ali to ne ide svaki put baš tako i mislim da nema razloga osjećati nezadovoljstvo jer nismo uspjele u ciljevima koje smo sebi postavile preslikavajući život s filma, tv i printanih magazina. 

Skoro sam stajala pored muškarca koji mi je pokazivao neku vježbu i primjetila sam njegove bezprijekorno izdepilirane ruke. Zavrnula sam rukav i otkrila svoje podlaktice sa štrčećim dlačicama i rekla: „Čovječe, imaš sređenije ruke od mene“! Sreća pa nisam počela zavrtati nogavice, prosto ima dana kada nisi, niti možeš, niti želiš biti tip-top ali i dalje želiš dati sve od sebe u stvarima koje su zaista važne!




Za razliku od ovog mog uvijek izdepiliranog vježbača, velika većina muškaraca je rutava po cijelom tijelu, furaju brade od par dana ili par centimentara i nisu ni približno opsjednuti izgledom, njegom i higijenom kao mi žene. 

O tome šta se dešava u muškim svlačionicama, drugi muškarci su mi rekli u povjerenju da muško tuširanje traje svega par minuta, taman dovoljno da se sapunicom trljnu ispod pazuha, kružnim pokretom nasapunjaju grudi, protrljaju intimni dijelovi, ako je ostalo sapunice na dlanovima da se malo butine njom dohvate i već se staje pod mlaz vode da se sve sapere, posuši, navuče odjeća i ćao.

Za ulazak žene u teretanu, nekad su potrebni sati pripreme, nekad se čak i otkazuje termin jer nije depilirana ili adekvatno obučena, ili će odlazak na trening otkazati jer je upravo izašla iz salona pa ne bi da pokvari frizuru, ili treba da sredi neki drugi dio tijela a vremena nema za oboje! 

Evo kako to izgleda kod jednih i drugih na mjesečnom nivou:



Radila sam dugo u medijima i sveprisutna je pojava da su u emisijama muškarci najčešće gosti relevantni da govore o nekoj temi jer su se u profesiji kojom se bave afirmisali i imaju šta reći. 

Često, čak i ako postoje stručne i afirmisane gospođe koje urednici i producenti pozivaju na snimanja, one uz poslovne obaveze ne žele vrijeme odvojeno za porodicu žrtvovati zarad tv gostovanja. 

Žene odbijaju da stanu pred kamere i iz razloga jer nemaju sređenu frizuru a da ne spominjem odgovornost i strah da nešto pogrešno ne kažu, da ne ispadnu glupe i slično.

Drage dame, znam da nije lako ali uz sve što radite, olakšajte sebi život i bez straha zakoračite u teretane, za govornice, u studio vjerujući u ono što imate u sebi i što jeste. 

Više nego na „estetiku teretane“, mislite o onome što u toj teretani radite, zašto ste došle, da li vježbu izvodite pravilno, da li udišete i izdišete na pravom mjestu, da li zabušavate ili dajete sve od sebe. 




Nismo savršene ali imamo pravo na savršene trenutke u kojima radimo stvari zbog sebe, ne zbog nekog drugog ili da bismo izgledale tip-top kako nam trendovi nameću. Samopouzdanje dolazi iz onoga što možemo, znamo i jesmo a ne iz onoga što stavljamo na sebe. I ne zaboravite, snažno tijelo je lijepo, bez obzira na boju, oblik i godine.



      
 Foto: TjŠ
Video: Joe Martino, Collective Evolution; SketchSHE
Satirična naslovnica adaptacija David Londona


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


       


1 komentar:

Neven kaže...

Pa kako sam propustio ovaj text :) Odlicaaan!

Objavi komentar