nedjelja, 23. listopada 2016.

Korporativna kultura i sport

 

Korporativna kultura podrazumjeva sistem vrijednosti koji se poštuje unutar kompanije ili organizacije a može da integriše i odnos koji menadžment i zaposlenici imaju prema sportu. Promjena koju sport u kolektivu može donijeti je ujedno i pozitivan iskorak u poslovanju jer entuzijazam koji sport generiše podiže timski i radni moral, utiče na produktivnost. Ovakva praksa takođe doprinosi u izgradnji imidža i brendiranju kompanije ili organizacije.


Modeli podrške


U zemljama s izuzetno razvijenom kulturom vježbanja, brojni su poslodavci koji nude posebne pogodnosti zaposlenicima koji redovno vježbaju. Sistem podrške se ogleda kroz resurse koji se uspostavljaju unutar objekta a mogu da uključuju garažni prostor za bicikla, ormariće u kojima se ostavlja sportska, odnosno radna odjeća, tuš kabine ali i prostorije za vježbanje. Drugi model podrške jeste da se zaposlenicima u obližnjem sportskom centru uplati članarina, odnosno, minimalno jedan termin sedmično koji mogu koristiti tokom radnog vremena. Nerijetko, kompanije podržavaju svoje zaposlenike koji će individualno, timski ili ekipno učestvovati na nekoj sportskoj manifestaciji te na taj način predstavljati i promovisati kolektiv.

S obzirom na mnogobrojne i raznovrsne bolesti koje uzrokuje višesatno sjedenje, poslodavci koji se odlučuju na ovakvu praksu zapravo žele podržati zaposlenike u očuvanju njihovog zdravlja. Istraživanja su pokazala da kompaniju manje košta ulagati u redovno rekreiranje zaposlenika jer se time povećava njihova produktivnost i smanjuje odsustvo s posla zbog bolovanja. Ujedno, uspješne kompanije i organizacije žele da stvore atmosferu u kojoj će njihovi zaposlenici uživati u radu i osjećati da pripadaju timu. Veze i povjerenje koji se najbolje kreiraju kroz sport, prenose se zatim i u kancelariju.

Trčanje u kolektivu


Istraživanja o fizičkim aktivnostima uglavnom ukazuju na to da je kod aktivnog stanovništva trčanje najzastupljeniji oblik rekreacije na otvorenom. Najčešće preporuke izvedene na osnovu ovakvih istraživanja a u cilju unapređenja kvaliteta života i povećanja broja vježbača ističu potrebu da se upravo trčanje kontinuirano promoviše. Zbog sve veće popularnosti trčanja, unutar kolektiva se formiraju timovi koji definišu zajednički cilj kao što je učešće na nekoj trci, potom članovi kreiraju program treninga na osnovu kojeg zajedno ili pojedinčno treniraju kako bi se spremili za nastup.

S kolegama na trci


Sve je više kompanija i organizacija u našoj zemlji spremnih podržati svoje zaposlenike da kao tim nastupaju na trkama. Bh IT kompanija Klika i Ambasada Savezne republike Njemačke u Sarajevu su kolektivi čiji zaposlenici su učešće na Jahorina Ultra Trailu, na trci dugoj deset kilometara, iskoristili kao priliku za izgradnju timskog duha, zabavu, boravak u prirodi. Na ovogodišnjem izdanju Banjalučkog polumaratona, na štafetnoj trci su učestvovali predstavnici brojnih kolektiva iz BiH i drugih zemalja koji su u tročlanim ekipama zajedno savladali 21 km. Zaposlenici se u sportskoj odjeći osjećaju drugačije, gube se barijere koje se u poslovnoj hijerarhiji stvaraju. Na ovaj način, jedni druge bolje upoznaju što im kasnije poslovnu komunikaciju čini lakšom.






Takođe, organizuju se korporativne trke a veliki gradovi imaju svoje korporativne trkačke lige u okviru kojih se takmiče pojedinci ili timovi iz određenih kompanija. Takođe u nekim slučajevima, i same korporacije organizuju svoje trkačke lige. Veoma često ovakva takmičenja imaju i humanitarnu dimenziju pa se novac prikupljen od sponzora ili participacija poklanja u humanitarne svrhe zbog čega se svi akteri osjećaju na dobitku i kao pobjednici.      

Moj kolektiv i sport


Dalmacija Ultra Trail, kao posljednju trku unutar Ex-Yu Trail Running Toura 2016 sam trčala predstavljajući svoj kolektiv. Učestvovala sam na trci dugoj 60 km s 2000m uspona i završila sam je kao 5. žena i 24. u ukupnom plasmanu od 106 učesnika koji su startovali. 


Fizička kondicija je preduslov za rad određenog broja zaposlenika u mom kolektivu i jednom godišnje, obično u proljeće, svi prođemo testiranje prema normama koje je potrebno zadovoljiti. Prije četiri godine kada sam došla na mjesto hijerarhijski najnižeg mogućeg ranga, uvidjela sam nedostatak u organizaciji jer nam nije omogućeno da fizičku kondiciju održavamo iako je  predmet provjera. Obratili smo se menadžmentu i termin za vježbanje u toku radne satnice nam je odobren. Takođe, odobreno nam je korištenje prostorija koje su opremljene za vježbanje van radnog vremena što znači da ne moramo plaćati termine u teretanama. Prema našem zahtjevu, trenirati možemo u jutarnjim časovima prije posla ili nakon 17h svakog radnog dana.

Prije četiri godine, nas troje je Agenciju predstavljalo na Beogradskom maratonu, u disciplini polumaraton, dok se ove godine, na Sarajevskom polumaratonu, 26 mojih kolega i koleginica okitilo finišerskom medaljom. Ja sam svoju tog vikenda preuzela na pobjedničkom postolju Tara Grab maratona kao trećeplasirana na trci dugoj 43 km. Svoj doprinos razvoju sportske kulture dajem finiširajući na ultra trail trkama i uvijek mi je želja da  na ovaj način skrenem pažnju kolektiva i generalne javnosti na radni i sportski potencijal žena te da ohrabrim one manje aktivne na životne promjene koje će im donijeti energiju i polet. Takođe, ovim tekstom želim dati ideju i vama da sličan koncept promovišete svojim kolegama i nadređenima ili ako ste na mjestima odlučivanja, da neke od gore opisanih mjera prihvatite i predložite svojim saradnicima.

Foto:  Banja Luka Halfmarathon, Belgrade Business Run, privatni album 

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.




Nema komentara:

Objavi komentar