četvrtak, 18. veljače 2016.

Hrana za trkače: datula, datulja, urma ili hurma




Datule imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Više puta sam čula da je to jedina hrana koju tokom dana možete jesti bez unosa ičega drugog a koja će vašem organizmu dati sve što mu je potrebno. Izvor su prirodnih vlakana koji su neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u njima je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Ako su dobro skladištene, ne kvare se i rok trajanja im je 2 godine. Po svom sastavu datule su prava prirodna multivitaminska i energetska bomba, superhrana, savršena za klince i odrasle ali i neizostavna namirnica na meniju aktivnih vježbača.


Šta sadrže?



Odličan su izvor željeza, kalijuma i magnezijuma. Sadrže mikronutrijente koji jačaju naš imuni sistem a čije prisustvo u organizmu smanjuju intenzivni i naporni treninzi. Mikronutrijenti takođe pomažu brži oporavak i zaštitu ćelija od štete koju prave slobodni radikali.



Hrana za dušu i energija za aktivan život

 

Izvadite košpicu i nakon par ugriza mekog i slatkog blaženstva, dobićete pravu eksploziju energije. Datule ne stvaraju nikakve probavne smetnje. Ovo znači da ih možete jesti doslovno dok izlazite iz kuće na trening ili kao okrepu tokom samog treninga/trke. U poređenju s bananama koje trkači najčešće konzumiraju nepostredno prije aktivnosti, u manjoj porciji datula se dobija veća količina šećera. Ako ste tip trkača čija se ishrana prije treninga  zasniva na većem unosu ugljikohidrata, datule su pravi izbor.

Pred trku i na trci, s datulom u ruci


Kvalitetna su zamjena za gel tokom treninga ili trke. Ne opterećuju stomak, zdrav su izvor energije i jako ukusne. Svježe datule nosim na duge treninge i ultre tako što ih očistim od košpica umjesto kojih ubacim predhodno u vodi namakane bademe. Ako imam dovoljno vremena, uz badem dodam i malčice kokosovog ulja koji je odličan izvor elektrolita tako da ovaj kompletić kvalitetno nadopunjuje izgubljenje minerale, daje enegriju i izvor je proteina. U poneku datulu stavim koje zrno morske ili himalajske soli kako bih spriječila grčeve u mišićima. Na ovaj način dobijate real-food gel koji za razliku od industrijskih, ne sadrži vještačke sastojke kao što je fruktozni sirup. Umjesto vještačkih okusa, osjetićete savršen spoj slatke datule, neodoljivog kokosa i krckavog badema kojem se nakon namakanja u vodi vraća tekstura i krtost svježe sjemenke a nutritivna vrijednost višestruko uvećava te aktiviraju enzimi. Lako se daju zapakovati u vrećice sa zip zatvaračem ili u najlonske paketiće koje ćete napraviti uz pomoć kućnog zavarivača. 

 Datule za ponijeti

Ovako ih ja kupujem, 10 kg iranskih datula
 

Na istu temu, pročitajte tekst na portalu Runner`s World


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar