petak, 6. studenoga 2015.

Jutarnji treninzi: Zornjak ili ti sabah trail



Ulazim u stan u kom me čekaju njih dvojica. Trebamo imati radni sastanak, a nakon toga nešto zbog čega cijeli dan s nestrpljenjem očekujem odlazak na spavanje i novi dan. Raaaaaaano, rano ćemo ustati, spremiti se i odvesti do Brusa odakle ćemo istrčati na vrh Trebevića gdje ćemo čekati izlazak sunca a zatim se vratiti kući, spremiti i otići na posao. Vraćanjem sata unazad, prosto mi je zafalilo dnevne svjetlosti pa je ranojutarnji trening izgledao kao savršena ideja. 22h je i taman krenem da se izvinjavam što kasnim, kad čujem kako mi muški glas odsječno saopštava: „Kavaz, mi smo mislili da ostanemo duže večeras da radimo i da preskočimo ujutro trening“.



U tom trenutku mi ispadaju stvari iz ruku, krajevi usana se obaraju na dole, kapci preklapaju okice i boraju se, a iz grla otkida tugaljivi vapaj djeteta kome su zabranili da se igra tog dana! Ali ja sam isplanirala sve: došla sam u opremi, spavaću što brže da što prije alarm zazvoni u 4h i da se odvezemo gore, odskakutaćemo do vrha i čekati lijeno sunce prvo da rasplamsa nebo crvenom bojom a onda da se pojavi iza obrisa planinskih vrhova i osvjetli kotlinu! 


Gledam ih tugaljivo i trepnem po koji put ne bili popustili. Ništa. „Šta sad oni meni da preskočimo trening! Mijenjaj taktiku, ovo ne pali, mislim u sebi“. Kažem im, vedrijim tonom: „Onda moramo početi što prije sastanak pa ćemo vidjeti. Ali momci, ne može se stalno raditi! Pa planina zove! Daj da vidimo šta treba, daj ...“ Taman dok smo završili sastanak i sami su se predomislili, navili buđenje, ustali, trčali i bili presrećni što smo na kraju ipak od planine ukrali nestvarno svitanje i poklonili ga usnulom gradu. 



Ovo je jedna od trkačkih anegdota na temu jutarnjih treninga. U nastavku je malo adaptiran tekst objavljen u mojoj kolumni „Vrijeme je za trčanje“ koju Dnevni avaz objavljuje dvosedmično u dodatku „Porodica i zdravlje“. Možda će vam pomoći da se lakše organizujete za vaš jutarnji trening!   


Jutarnji treninzi za dobar početak dana

 

Ako vam je problem nakon posla ili škole izdvojiti vrijeme za trčanje, probajte ustati ranije i trening završiti prije odlaska od kuće. Tokom toplih mjeseci će vam prijati jutarnja svježina, bićete srećni jer ste stigli završiti trening prije svih obaveza i tako sebi ostavili popodne i veče slobodne za druge planove. Tokom kratkodnevnice, na jutarnjem treningu dočekaćete svitanje. Osim toga, kada se s treninga vratite dok ostali ukućani još spavaju ili tek krmeljaju po kući, manje će vas gristi savjest da ne provodite dovoljno vremena s njima a ni oni neće moći prigovarati da vas zbog trčanja ne viđaju dovoljno. Istina, nije se lako navići na rano ustajanje ali isto tako nije bilo lako početi redovno trčati pa ste istrajali u tome. Ne morate odmah sve svoje treninge pomjerati za jutro ali probajte za početak bar jedan sedmično završiti prije nego što su se ostali ukućani probudili. Za početak nek to budu kraći treninzi za koje ćete vrijeme ustajanja pomjeriti maksimalno sat vremena ranije. Jednom kada se naviknete na jutarnje treninge, neće vam biti problem vrijeme ustajanja pomjeriti još ranije. Jutarnje vježbanje će vas mentalno i fizički pripremiti za radni dan i olakšati planiranje poslovnih i kućnih obaveza, druženja i izlazaka koje često žrtvujete zbog popodnevnih ili večernjih treninga. Ili ste vi onaj drugi tip pa možemo stvari okrenuti i reći drugačije: dakle, jutarnjim vježbanjem ćete izbjeći  situacije kada popodnevne treninge žrtvujete zbog ostalih obaveza.  

Dobra priprema

 

Kao i u svemu, i ovdje je dobro planiranje pola posla. To znači da ćete unaprijed isplanirati stazu kojom ćete trčati i dužinu kako biste znali koliko vam vremena treba da završite trening. Uračunajte i vrijeme koje je potrebno da se prevezete do lokacije na kojoj trčite i nazad do kuće ukoliko trening ne započinjete s kućnog praga. Procjenite koliko vam treba za tuširanje i spremanje za radni dan, koliko za doručak pa prema izračunatom vremenu, pomjerite budilnik ranije. Nemojte se obeshrabriti ako je vrijeme podešeno za buđenje recimo 5:30. Zadovoljstvo i energičnost koje ćete osjetiti nakon jutarnjeg treninga će kompenzirati svu bezvoljnost koja najčešće prati ustajanje u cik zore. 

Oprema nek je spremna


Veče prije pripremite odjeću i obuću koju ćete nositi na treningu kako ujutro ne biste bespotrebno trošili vrijeme. Ujedno, pogled iz kreveta na opremu koja vas spremno čeka takođe može biti motivirajući faktor za dizanje iz kreveta. Isključite opcije na budilniku za odgodu alarma. Lakše će vam biti da jednom kada čujete zvono ustanete iz kreveta da biste ga ugasili i spremite se za trening. Osim što ste veče prije pripremili opremu za trčanje, spremite i odjeću koju u kojoj ćete na posao ili školu.



Doručak i hidriranje


Unaprijed odlučite šta ćete doručkovati i izvršite pripreme koje će skratiti vrijeme spremanja hrane. Ukoliko doručkujete prije treninga, ustanite još ranije kako vam hrana koju ste objedovali ne bi smetala tokom treninga. Ako trčite praznog stomaka, onda se odmah nakon ustajanja iz kreveta bar hidrirajte. Za treninge duže od 5 km, pripremite flašu s vodom ili izotoničnim napitkom koju ćete ponijeti sa sobom.



Od noćne ptice do ranoranilice

Ako ste tip osobe koja ostaje budna do kasno, jutarnji treninzi neće biti nimalo jednostavna stvar. Postepenim promjenama životnih navika, kreiraćete dnevni ciklus u kojem će vježbanje zamjeniti jutarnju pospanost.

  • Izbjegavajte koristiti kompjuter ili telefon do kasno.
  • Postepeno pomjerajte budilnik za 20-30 minuta ranije dok se organizam ne adaptira na novi ritam.
  • Čim alarm zazvoni, razmaknite zavjese, otvorite prozore ili izađite na svjež vazduh i dnevnu svjetlost.
  • Udahnite par puta duboko i lagano se razgibajte.
  • Više sna ne znači uvijek da ćete ustati odmorni. Treba vam dobra mjera koja je individualna stvar i navika odlaska na spavanje ne kasnije od ponoći. 





O Trebeviću i stazi za trčanje, čitajte više ovdje.


  
Tekst i fotografije podliježu autorskim pravima. Bez odobrenja autora, nije dozvoljeno njihovo preuzimanje i javno objavljivanje.

1 komentar:

Unknown kaže...

Dobri saveti za ranoranilačke treninga :) Hvala

Objavi komentar