srijeda, 23. srpnja 2014.

Potpuni doživljaj: Nacionalni park Sutjeska


Nakon što sam svoj plan za godišnji odmor iznijela dragom kolegi Rajku, inače dugogodišnjem planinaru i svjetskom putniku, uz smješak me je upitao: „A dobro mila, kako misliš to izvesti, uz pomoć Helikopterskog servisa Republike Srpske“. Stari je to šaljivdžija ali je komentar imao smisla jer sam namaštala sljedeće: obilazak Tjentišta i bicikliranje na Zelengori (Bosna i Hercegovina), kampovanje i trail na Trnovačkom jezeru (Maglić u Crnoj Gori), koncert Jamiroquaia u Budvi (CG), trail trka na Risnjaku (Gorski Kotar u Hrvatskoj) i par dana mora u Istri. Nijednog trenutka nisam posumnjala u realizaciju plana, trebalo se samo spakovati i krenuti, a prva destinacija je bilo Tjentište kojem je posvećen ovaj tekst.

Dolina heroja


Za vas koji ne znate, Tjentište je istorijsko-geografski lokalitet koji se u kotlinskom proširenju rijeke Sutjeske nalazi 100-ak kilometara od Sarajeva, na magistralnom putu prema Trebinju. Administrativno sjedište je Nacionalnog parka Sutjeska koji zauzima prostor od 17500 hektar i koji čuva poslednju prašumu u Evropi, Perućicu. Mjestašce, poznato i kao Dolina heroja,  ušuškano i oivičeno planinskim gorostasima (Maglić, Volujak, Vučevo, Zelengora, Ozren) svjedočilo je velikima bitkama tokom Drugog svjetskog rata na šta podsjećaju spomenici herojima koji su svoje živote izgubili u Petoj neprijateljskoj ofanzivi. O istoriji se  može više saznati od lokalnih stanovnika koji prenose i čuvaju sjećanje na istorijske činjenice koje nisu u školskim udžbenicima pa su tako i za mene veliko iznenađenje bile pojedinosti iz života velikog komandanta Save Kovačevića čiji se grob nalazi nedaleko od Tjentišta.  

Ljenčarenje ili aktivan odmor


Nisam tip koji dane godišnjeg odmora može provesti uz hladno pivo u hladovini. Ne kažem da ovo dvoje nisu dobra kombinacija ali samo ukoliko im je prethodio sadržaj koji će zadovoljiti moju znatiželju i avanturistički duh i potrošiti energiju. Upravo iz tog razloga, Tjentište je bilo idealan izbor jer je doslovno raj za sve koji vole outdoor aktivnosti poput planinarenja, trčanja, traila, trekinga, brdskog biciklizma, downhilla, plivanja, kampovanja, alpinizma, raftinga, kanjoninga. Koliko god dobro isplanirali odlazak na ovakve lokacije, uvijek postoje okolnosti koje će vas natjerati da malo korigujete planove pa je tako i moj plan o kampovanju na Trnovačkom jezeru morao otpasti jer smo zbog radova na cesti stigli u popodnevnim satima i odlučili se smjestiti u hotelu Mladost a odlazak na jezero realizovati kao jednodnevni izlet.

Srcoliko jezerce u srcu


Trnovačko jezero je zapravo smješteno u Crnoj Gori ali se do njega stiže preko Prijevor Sedla. Na putu do Prijevor Sedla se nalaze vidikovci koji otkrivaju prizore od kojih zastaje dah a možda je jedan od najljepših onaj sa kojeg bacate pogled na Perućicu i vodopad nevjerovatne ljepote, Skakavac. Do Prijevora se može planinariti šumskim putem, odvesti terencem ili biciklom a od njega dalje prema jezeru najlakše je hodom mada je i biciklom moguće stići uz napomenu da se na nekim dijelovima dvotočkaš mora nositi. Na samom Prijevoru su katuni adaptirani za boravak 4-6 osoba u kojima je možda najbolje rezervisati smještaj jer ćete samo na taj način planinu i zvjezdano nebo iznad nje, ukoliko budete imali sreće s vremenom, doživjeti na pravi način. Ja ovog puta nisam imala sreće s vremenom. Idealno vedar dan se pretvorio u olujni nakon samo 15ak minuta hoda od Prijevora ili nakon što smo zakoračili na dio crnogorskog Maglića. Sivi oblaci i magla su se nadvili nad vrhovima Maglića što ujedno i objašnjava naziv planinskog masiva čiji najviši vrh na bosanskoj strani doseže visinu od 2.386 metara. Uslijedilo je pucanje gromova, sijevanje i pljusak zbog kog smo se morali vratiti a da odraz srcolikog jezera nije zaigrao u oku posmatrača. „Drugi put“, obećah sebi i njemu.  

Zelengorska mtb avantura


Taj drugi put se nije mogao desiti ni sutra zbog loše vremenske prognoze te smo odlučili dan provesti na Zelengori koja je dosta pitomija. Zelengorske staze vode do najljepših proplanaka i vidikovaca zbog kojih se isplati svaki trud koji uložite da biste stigli do njih. Plan je bio da dan iskoristimo za brdski biciklistički trening i ujedno da organizujemo piknik jer smo kao iskusni i pomalo razmaženi kamperi imali mnogo hrane spremne za glam camping. Staza koju smo izabrali nije ni malo laka; kreće od Tjentišta koje se nalazi na 560 mnv i nakon konstantnog uspona završava na zelengorskom jezeru, Donje Bare, koje se nalazi na oko 1500 mnv. Trebalo nam je 3,5 sata da stignemo do odredišta i ukoliko niste u dobroj  kondiciji, ne upuštajte se u avanturu olako. Radije izaberite lakšu i kraću stazu koja će vas odvesti do jednako lijepih lokacija. Kada prvi put dolazite na mjesto poput Donjih Bara, onda je užitak još veći ako mjesto otkrivate sami. 



Popločane stepenice vode do planinske kuće koja se nalazi uz samo jezerce a prizor koji vam se ukaže na njihovom dnu vašem licu daje izraz najveće sreće. Uz kuću je roštilj na kojem se peckala hrana, a gdje je roštilj tu je uvijek i društvo pa su nam se tog dana pridružili članovi tv ekipe koja je snimala emisiju posvećenu pustolovnom turizmu na Sutjesci uz pratnju Gorske službe spašavanja. Dobar domaćin i vodič u Nacionalnom parku, Komlen Radović, odveo nas je do vidikovca Borići sa kojeg se najbolje vide gorski divovi i vile uhvaćeni u kolu: Treskavac, Vučevo, Maglić, Planinica, Volujak, Suha, Zelengora, Jabučke stijene.


Smještaj, hrana i ostali sadržaji


Ukoliko dolazite na Tjentište na odmor, imate više mogućnosti za smještaj: kamp, katuni, planinske kuće ili hotel u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska ili sobe u privatnim domaćinstvima. Možete uz smještaj u hotelu birati i pansionsku ishranu ili sami sebi spremati klopu na roštilju i pod šadrvanima koji su podignuti u parku. Ja nisam odolila izazovu da svoje gastro vještine oprobam pod vedrim nebom jer su gušti onda još veći. Ukoliko dolazite bez vlastitog dvotočkaša, biciklo možete iznajmiti u hotelskom rentalu. S obzirom da su najlješa mjesta ovog kraja skrivena i ušuškana visoko u planinama, ukoliko niste spremni pohoditi ih pješice ili biciklom, onda možete iznajmiti terenca kojim se lako stiže dosta dobrim i uređenim planinskim putevima.

Sutjeska Treking


Ako vas je moje iskustvo imalo podstaklo na razmišljanje da dane odmora organizujete na sličan način, onda predlažem da ozbiljno razmislite da to bude početkom avgusta kada se na Sutjesci organizuje 7. kolo treking lige Hrvatske. Takmičenje u trekingu je 03. avgusta 2014. godine a rok za prijave je blizu! Volite li trčanje, ovo je prilika da svojim trkačkim strastima dodate i malo pustolovnih. Ja ću biti gore, dođite da pronalazimo kontrolne tačke skupa! 

Video dodat 04.02.2016. godine
 

Za sve dodatne informacije o trci posjetite link!

Galerija



Nema komentara:

Objavi komentar