četvrtak, 24. listopada 2013.

10 razloga zašto izabrati trčanje



Bilo koja sportska disciplina je svakako bolji izbor od najmasovnijeg principa kom je odana opšta populacija a to je dosledno izbjegavanje aktivnog životnog stila! Plivanje, skijanje, tenis, biciklizam... sve su to sportovi koji daju mogućnost vašem tijelu da se pokrene i potroši kalorije kojim ste ga opteretili, da ojača, za očuva vitalnost, da se lakše izbori s bolestima. Takođe, jača vaš duh, samopuzdanje jer ukoliko budete istrajni u disciplini koju izaberete, nesporno da će vaše performance vremenom bivati sve bolje.       


Ako sam u prilici da utičem na vašu odluku o vidu rekreacije ćete izabrati za sebe, onda je sigurno trčanje jedan od najlogičnijih izbora. Evo i zašto:

1.  Trčanje će vam prije svega omogućiti da dio slobodnog vremena provedete na otvorenom. Boravak u zatvorenom prostoru, pogotovu u kancelarijama koje su opremljene IT opremom, trebate kompenzovati boravkom vani. Sezona trčanja nikad ne prestaje, mijenjaju se samo vremenski uslovi i godišnja doba a u skladu s tim i odgovarajuća oprema.

2.   Vrlo brzo ćete shvatiti zašto je teza da smo rođeni i građeni za trčanje tačna. U potpunosti se slažem da su kretanje i trčanje prirodna stanja čovjeka te da je npr. 8-časovno radno vrijeme provedeno sjedeći za radnim stolom najveća kazna koju organizam trpi.

3.   Trčanje je jedan od sportova kojim ćete razviti i osnažiti svoje kardiovaskularno zdravlje. Utiče na rad srca i krvnih žila a za kratko vrijeme osjetićete i kako se vaša kondicija popravila.




4.   Trčanje je relativno jeftin sport i dostupan svima i svugdje. Za početak, trebaće vam par solidnih trkačkih patika, lagana odjeća za vježbanje koju već vjerovatno imate, boca s vodom i uređaj kojim ćete mjeriti vrijeme ili pređene distance a što je najčešće mobilni telefon sa ugrađenom štopericom, može poslužiti i pedometar ili aplikacija na telefonu koja će sve to uredno pratiti, obraditi i arhivirati.

5.   Trkačke rezultate i napredak je lako pratiti, kako početnicima, tako i iskusnim trkačima koji su sebi postavili izvjesne ciljeve. Uz par savjeta i sugestija o tehnici trčanja koje treba zatražiti od iskusnijih trkača ili profesionalaca, eventualno progarama trčanja koji su dostupni na Internetu, svako može individualno osmisliti, započeti i voditi vlastiti program treniranja.

6.   Svaki trkač može biti „sam svoj trener“.

7.  Ukoliko su fizički izgled i linija motivi za aktivan život, onda je trčanje pravi izbor jer će tijelo kroz vježbu za kratko vrijeme potrošiti izuzetno mnogo kalorija.




8.  Trčanje će uticati na samopouzdanje trkača kao i na dominantan stil života u smislu da uz promjene koje će vaše tijelo prolaziti, moguće je da ćete promjeniti i životne principe jer ćete rasterećeni stresa, u pozitivnom okruženju i društvu sličnih sebi, svoj život prilagoditi nekim novim pravilima.

9.   Iako ima mnogo trkača koji trče kako bi mogli jesti stvari koje bi ih inače samo debljale, mnogo je i onih koji su kroz sport shvatili da uživanje u aktivnostima i postizanje rezultata svakako u velikoj mjeri zavisi od uravnotežene ishrane. Ako ništa drugo, sport će vas naučiti da odredite granicu kada je dosta jer se pretrpanog stomaka ne može vježbati.

10. Kažu da je trčanje za svakoga, i ja se slažem s tom tvrdnjom. I žene i muškarci, i mladi i stari, i mršavi i puniji mogu da trče uz napomenu da oni koji su pretili i pate od gojaznosti, trebaju prvo uraditi ljekarski pregled i zatražiti stručni savjet u vezi s vježbanjem jer ne mogu svačije kosti i muskulatura u trkačkom koraku nositi nepotrebno salo. S druge strane, čula sam i dosta njih koji kažu da je trčanje dosadno i monotono. Ja samo mislim da njima niko nije približio trčanje na pravi način ili su već aktivni u drugim sportovima pa za trčanje ili nemaju vremena ili strpljenja.





 Foto: TjŠ


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar